Het in twijfel trekken van seksualiteit gebeurt vaak tijdens de tienerjaren, naarmate de identiteit zich vormt, maar het in twijfel trekken van de eigen seksuele geaardheid kan op elke leeftijd voorkomen. Volwassenen zijn vaak beter in staat om hun seksuele identiteit te verkennen en beter te begrijpen. Seksualiteit kan ook met de leeftijd veranderen.
Je seksualiteit in twijfel trekken kan een ontdekkingsreis zijn, maar het kan ook stress opleveren. Meer over jezelf leren kan je helpen plezier te vinden in gezonde seksuele relaties en je seksualiteit te bevestigen. Jezelf vragen stellen, praten met mensen die je steunen en online bronnen verkennen zijn slechts enkele stappen om je seksualiteit te ontdekken.
De bekendste identiteiten: LGBTQIA+
Ongeacht je leeftijd, of wat je relatie en seksuele achtergrond is, het is volkomen acceptabel om je verder te verdiepen in je eigen geaardheid. Een onderzoek naar de seksuele geaardheid van mensen vanaf de tienerjaren tot en met de vroege volwassenheid suggereerde dat de ontwikkeling van die geaardheid doorgaat tot in de vroege volwassenheid.
Om je te helpen beter te begrijpen wat je mogelijk ervaart, heb ik de verschillende bekende seksuele identiteiten opgesplitst. Ook geef ik aan hoe je de beste hulpmiddelen kunt vinden om jezelf te ontdekken.
Genderidentiteit en seksualiteit worden vaak over één kam geschoren, maar het zijn aparte onderwerpen. Je seksualiteit draait om wie je aantrekt, terwijl je gender draait om hoe je jezelf identificeert, niet in relatie tot anderen.
Er zijn meer opties met betrekking tot seksuele geaardheid dan die welke in het acroniem LGBTQIA+ worden weergegeven, maar die term is het meest bekend. Dit is waar de woorden in dat acroniem voor staan.
Lesbienne
Een lesbienne is een vrouw die zich aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht. Mensen die zich als lesbienne identificeren, hebben doorgaans een relatie met een vrouw.
Homo
Een homoseksueel persoon is iemand die zich aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht. De term wordt vaak gebruikt om mannen te beschrijven die zich aangetrokken voelen tot andere mannen.
Biseksueel
Iemand die biseksueel is, voelt zich aangetrokken tot meer dan één geslacht. Vóór de publicatie van het "Biseksueel Manifest" in 1990 werd vaak aangenomen dat biseksuele mensen zich alleen aangetrokken voelden tot cisgender mannen en cisgender vrouwen.
Sindsdien omvat de term echter ook mensen die zich tot meer dan één geslacht aangetrokken voelen. Als iemand denkt dat deze biseksueel is, maar daar nog niet zeker van is, identificeert diegene zich mogelijk als bi-nieuwsgierig.
Transgender
Een transgender is iemand wiens genderidentiteit verschilt van het geslacht dat hem of haar bij de geboorte is toegekend. Zoals hierboven vermeld, is genderidentiteit niet hetzelfde als seksuele geaardheid.
Vanwege de overlapping van beide onderwerpen, met name wat betreft de strijd voor mensenrechten als gemarginaliseerde groep, valt het transgenderlabel onder LGBTQIA+. Ook non-binaire en genderqueer identiteiten vallen onder deze noemer.
Queer
Queer is een overkoepelende term voor iedereen die niet heteroseksueel is. Queer zijn betekent dat iemand niet hetero is, maar het zegt niets over tot wie hij of zij zich wel of niet aangetrokken voelt. Hoewel het woord queer ooit als scheldwoord werd gebruikt, is het de laatste jaren weer in gebruik genomen door velen in de LGBTQIA+-gemeenschap.
Intersekse
Mensen die interseksueel zijn, zijn geboren met een lichaam dat niet volledig in de genderbinariteit man/vrouw past. Net als het transgenderlabel is interseksualiteit geen seksuele identiteit.
De term wordt geassocieerd met seksuele oriëntaties om dezelfde reden als transgender: omdat belangenbehartiging noodzakelijk is voor deze gemarginaliseerde groep.
Aseksueel
Aseksualiteit is de term voor iemand die geen seksuele aantrekkingskracht tot anderen ervaart. Het wordt beschouwd als een spectrum, wat betekent dat sommige aseksuele mensen meer aantrekkingskracht ervaren dan anderen. Maar op het aseksuele spectrum zitten, impliceert dat seksuele aantrekkingskracht geen vast onderdeel is van je dagelijks leven. Mensen die aseksueel zijn, noemen zichzelf vaak "ace".
Grijze seksualiteit valt ook onder de aseksuele identiteit. Iemand die zich identificeert als grijsseksueel voelt zich mogelijk zelden aangetrokken tot andere mensen, maar niet zo zelden dat hij of zij zich volledig als aseksueel identificeert.
Plus +
Het +symbool aan het einde van de LGBTQIA+ geeft aan dat er meer identiteiten zijn dan alleen die in dat acroniem. Voor sommige mensen beschrijft geen van de termen in LGBTQIA hun seksualiteit accuraat. Dit zijn enkele minder bekende, maar evenzeer reële identiteiten:
Panseksueel: Iemand die panseksueel is, voelt zich aangetrokken tot mensen van alle geslachten.
Demiseksueel: Een persoon die zich pas tot andere mensen aangetrokken voelt nadat er een emotionele band is gevormd, kan als demiseksueel worden beschreven.
Sapioseksueel: Mensen die zich op intellectueel vlak tot anderen aangetrokken voelen, identificeren zich als sapioseksueel.
Skolioseksueel: Deze nieuwere term verwijst naar mensen die zich doorgaans aangetrokken voelen tot mensen die buiten de typische genderbinariteit vallen. Dat betekent dat transgenders, non-binaire personen of genderqueers degenen kunnen zijn waar een skolioseksueel persoon zich doorgaans toe aangetrokken voelt.
Stappen die u kunt nemen om uw identiteit te ontdekken
Als je je seksuele geaardheid in twijfel trekt, zijn er een aantal simpele en gemakkelijke emotionele oefeningen die je kunt doen om jezelf en je aantrekkingskracht op een dieper niveau te bereiken. Begin met jezelf een of meer van de volgende vragen te stellen:
- Welke beelden spreken je aan? Welke foto's van stellen of gezinnen raken je hart of je libido? Voel je jaloezie of hoop als je stellen van hetzelfde geslacht ziet?
- Wat zie je in je verbeelding? Als je je ogen sluit en je je ideale partner voorstelt, heeft hij of zij dan een bepaald geslacht? Zo ja, verschilt het geslacht dan van de partners met wie je tot nu toe een relatie hebt gehad?
- Maak onderscheid tussen het dogma dat je hebt geleerd en je ware zelf: tijdens ons leven nemen we een hoop ideologieën over wat 'juist' of 'goed' is in ons op. Als je je erop richt om die uit de weg te ruimen, verandert dan het idee van wie je aantrekkelijk vindt?
Hulpbronnen om uw seksuele geaardheid te begrijpen
Wat je ook ervaart op het gebied van jouw seksualiteit, je hoeft er niet alleen doorheen te gaan.
Het is volkomen gezond om je seksualiteit in twijfel te trekken.
Er met anderen over praten kan je helpen om het effectiever te verwerken.
Praat met mensen die je steunen
Als je het prettig vindt om het probleem met een geliefde te bespreken, breng het onderwerp dan met hem of haar ter sprake. Kies een vriend of familielid waarvan je weet dat je deze kunt vertrouwen, die geen homofobe neigingen heeft en jouw beste belang voor ogen heeft.
Deel je gevoelens met hen en laat hen weten dat je onzeker bent over je geaardheid. Voel je niet gedwongen om het gesprek af te breken met een label – je hebt alle tijd om daarachter te komen, mocht dat ooit nodig zijn.
Praat met een professional
Als praten met een dierbare niet voldoende is, overweeg dan om met een therapeut te praten. Ben je 25 jaar of jonger? Dan biedt Awel vertrouwelijke, ondersteuning via telefoon (102), e-mail of chat; ben je ouder? Dan kan je naar tele-onthaal bellen op 106.
Je kunt ook praten met anderen of plaatsen bezoeken waar je met je vragen terecht kunt
Ga een langs bij regenbooghuizen of LGBTQIA+organisaties. Dit zijn plekken waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten en in contact kunt komen met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben. Ze bieden vaak een veilige omgeving, informatie en ook laagdrempelige gespreksgroepen of activiteiten.
Romantische versus seksuele aantrekkingskracht
Wanneer we het over seksuele geaardheid hebben, komt het onderscheid tussen romantische en seksuele aantrekkingskracht soms ter sprake.
Het is goed om de verschillen tussen deze twee te begrijpen. Hoewel ze vaak samengaan - wat betekent dat mensen doorgaans een romantische relatie willen met mensen van hetzelfde geslacht of dezelfde geslachten tot wie ze zich seksueel aangetrokken voelen, zijn er ook mensen voor wie deze verschillen.
Iemand kan zich seksueel aangetrokken voelen tot een bepaald geslacht, maar niet genieten van de manier waarop relaties met dat geslacht verlopen. Het kan ook zo zijn dat iemand de dynamiek van een relatie met een bepaald geslacht wel leuk vindt, maar niet geniet van seksuele handelingen met dat geslacht.
Seksuele geaardheid kan op elk moment in je leven veranderen. Als je een verandering in je eigen aantrekkingskracht ervaart, kan je seksualiteit veranderen. Daar is niets mis mee. Ten eerste leer je jezelf beter kennen naarmate je ouder wordt en kun je aspecten van jezelf erkennen die je voorheen niet kon.
Bovendien veranderen je prioriteiten naarmate je ouder wordt. Wat je ooit aantrekkelijk vond in anderen, kan nu afstotelijk zijn. Bij sommige mensen verandert hun seksualiteit voortdurend. Die mensen beschouwen zichzelf misschien wel seksueel flexibel voor het leven.
Twijfelen aan je seksualiteit kan op elke leeftijd gebeuren. Er zijn veel verschillende seksuele identiteiten, en het kan even duren om te ontdekken welke het beste bij je past. Je identiteit kan ook in de loop van je leven veranderen.
Er zijn veel bronnen die je kunnen helpen je geaardheid te begrijpen, van organisaties die zich richten op specifieke identiteiten tot algemene hulplijnen die hulp bieden bij al je vragen. Je hoeft je niet gestrest te voelen als je je seksualiteit in twijfel trekt – je hebt alle tijd en voldoende bronnen om uit te zoeken wat het beste bij je past.
Jouw seksualiteit