Veelgestelde vragen

Hoewel het niet geheel ongebruikelijk is dat ik advies geef, is het niet mijn rol om te zeggen te zeggen wat je wel of niet moet doen! 
Ik ben er om het geven van alle mogelijkheden, motivatie, empowerment, tools en ruimdenkendheid die nodig zijn om je eigen beslissingen te nemen.

Neen, het is eigenlijk het tegenovergesteld - coaching kan je beter zo vroeg mogelijk starten in plaats van te wachten tot de problemen escaleren.

Neem als voorbeeld een getrouwd koppel met relatieproblemen.
Optie 1 is om hulp te zoeken op het moment dat het tubulent wordt, om de problemen in een vroeg stadium te signaleren en aan te pakken.
Optie 2 is wachten tot de enige opties op tafel therapie of begeleiding zijn, op welk punt de relatie zo erg is verslechterd dat het misschien onmogelijk is om deze te herstellen.

Optie 2 komt het vaakst voor, al zou men beter al bij optie 1 om hulp vragen.

Ik ga als coach niet zitten wachten tot je het gesprek leidt. 
Ik zal je open vragen stellen om te achterhalen welke specifieke problemen we moeten onderzoeken. 
Het is aan mij om het gesprek in beweging te houden.

Ik heb als professioneel therapeute en coach een etnische en wettelijke verplichting om de vertrouwelijkheid en privacy van mijn cliënten te waarborgen. Ik ga in geen geval iets wat tijdensen één van onze sessies is besproken met iemand anders delen. 
Vertrouwensregels kunnen alleen worden overtreden als ik van mening ben dat jij als cliënt een direct risico kan vormen voor eigen veiligheid of de veiligheid van iemand anders. In alle andere gevallen moet alles volgens de wet 100% vertrouwelijk worden behandeld.

Bij relatietherapie draait het niet om het toewijzen van de schuld.
Integendeel - het gaat er eigenlijk over wederzijds begrip en het wegnemen van 'schuld'. Relaties werken alleen als beide partijen even betrokken en bewust zijn van hun eigen sterke en zwakke punten.

Realistisch gezien is coaching of therapie helemaal geen 'remedie' voor wat dan ook.
Het is gewoon een proces dat positieve veranderingen in het leven mogelijk maakt en het vermogen om obstakels zowel te erkennen als te overwinnen. Je mag nooit sessies boeken met de indruk dat al je problemen van ontevredenheid in het leven plotseling zullen verdwijnen.

Ik ben iemand dat recht voor de raap is, ik draai niet rond de pot - dit is niet altijd even fijn, maar zo worden er geen onnodige sessies gerokken.
Je bepaalt zelf hoeveel sessies in welke tijdsspanning je boekt. Voor mensen met weinig tijd of mindere financiële middelen, bied ik korte sessies van 30 minuten aan. Hier zal ik je vooral tools aanbieden om thuis in te vullen, aan te pakken of uit te voeren.

Het bijwonen van sessies is een proactieve en logische benadering voor de oplossing van de problemen waarmee je wordt geconfronteerd. Daarom is het onzinning en volkomen onnauwkeurig om dit te associëren met falen. Zolang je positieve pogingen onderneemt om belangrijke veranderingen in je leven aan te brengen, heb je niet gefaald of opgegeven.

Ga je voorstellen om medicijnen te nemen?

In geen geval! Ik ben niet gekwalificeerd of bevoegd om recepten voor te schrijven.
Ik kan wel altijd een aanbeveling doen om met een arts of een specialist te praten indien ik dit nodig acht.

Het is mijn taak om een eerlijke en open discussie aan te moedigen, maar ik begrijp ook het belang van je comfort en discretie. Ik zal je daarom nooit dwingen om een moeilijk onderwerp te bespreken. Wel ga ik proberen het onderwerp op een later tijdstip opnieuw te bekijken om te zien of het al gemakkelijker is om het te bespeken. Soms is een klein beetje druk nodig om los te komen, maar ik zal nooit enige vorm van verplichting uitoefenen.

Coaching of therapie is niet specifiek voor een bepaalde leeftijdsgroep of geslacht. Persoonlijke en emotionele problemen discrimineren niet in termen van wie ze beïnvloeden, wat betekent dat iedereen met obstakels die ze moeten overwinnen, baat kan hebben bij ondersteuning en begeleiding. Iedereen met een leeftijd vanaf 12 jaar kan een sessie boeken. 

Kinderen jonger dan 12 jaar raad ik aan om samen te werken met een gespecialiseerde kindertherapeut.

We beginnen steeds met een intakegesprek om te zien hoe de diingen werken, welke obstakels of problemen er zich voordoen en of een samenwerking gewenst is. Je hebt als cliënt steeds een volledige keuzevrijheid, de tijd die nodig is om de doelen te bereiken is altijd uniek. Sommigen voelen al na een paar sessies opmerkelijk een verschil, terwijl anderen tientallen sessies nodig hebben om hetzelfde resultaat te bereiken.

Veel mensen zoeken hulp zonder specifiek doel of probleem in gedachten.
Het is mijn taak om het soort open gesprek aan te moedigen dat nodig is om de oorzaak van het probleem te achterhalen.