Mentaliserend bevorderende therapie is een vorm van psychotherapie voor borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Het richt zich op je vermogen om gedachten, gevoelens, wensen en verlangens te herkennen en te zien hoe deze verband houden met gedrag.
Wat is mentalisatie?
Mentaliseren is een term voor je vermogen om je eigen mentale toestand en de emoties van anderen te herkennen, los van je daden. Het omvat het vermogen om over gevoelens na te denken en te begrijpen dat deze gedachten van invloed kunnen zijn op de daden van jou en anderen.
Stel je bijvoorbeeld voor dat je een vriendin ontmoet na haar afspraak bij de kapper. Als ze binnenkomt, zeg je dat je haar nieuwe kapsel niet flatteert. Jullie gesprek gaat verder, maar een paar minuten laten beëindigt ze het gesprek abrupt door te zeggen dat ze weg moet en na een kort afscheid te hebben genomen weer weg te gaan. Mentaliseren over deze situatie zou je ertoe aanzetten om na te denken over de innerlijke toestand van je vriendin en hoe die haar gedrag beïnvloedt. Hoewel ze nooit heeft gezegd dat ze gekwetst was, kun je, door de emoties en gevoelens van anderen te herkennen, misschien wel inzien dat je woorden haar negatief hebben beïnvloed.
Wat is het verband tussen mentalisatie en BPS?
Anthony Bateman en Peter Fonagy, de ontwikkelaars van mentaliserend bevorderende therapie voor BPS, geloven dat mensen met BPS niet in staat zijn om adequaat te mentaliseren vanwege problemen die zich hebben voorgedaan in hun jeugdrelaties. Zij stellen dat het vermogen tot mentaliseren in de vroege kindertijd wordt aangeleerd door interacties tussen het kind en de verzorger, en dat als de relatie tussen het kind en de verzorger op enigerlei wijze verstoord raakt, de juiste ontwikkeling van mentaliseren wordt verstoord. Deze theorie wordt ondersteund door bewijs dat kindermishandeling of het vroegtijdig verlies van verzorgers geassocieerd is met een verhoogd risico op het ontwikkelen van BPS.
Wat kun je verwachten van mentaliserend bevorderende therapie?
Mentaliserend bevorderende therapie voor BPS is psychodynamische psychotherapie, wat betekent dat de focus van de therapie ligt op de interactie tussen de cliënt en de therapeut. In deze therapie richt de therapeut zich op het heden in plaats van het verleden en werkt deze met je aan het versterken van je emotionele herkenning en verbinding. Om dit te bereiken, kan de therapeut je tijdens de sessie vragen stellen over hoe je gedachten zich verhouden tot je gedrag. Bij mentaliserend bevorderende therapie geeft de therapeut je doorgaans geen advies of mening.
Bij mentaliserend bevorderende therapie zal je therapeut je begeleiden bij het onderzoeken van je innerlijke toestand en je helpen nieuwe manieren van mentaliseren te ontwikkelen.
Mentaliserend bevorderende therapie (MBT)